tirsdag den 23. oktober 2012

Boganmeldelse: Divergent 1 af Veronica Roth

Fakta:
Divergent 1 - afvigeren af Veronica Roth
Udgivelsesdato: oktober 2012
Forlag: Alvilda
Originalsprog: Engelsk - Divergent

Hovedpersonen i denne bog Tris, lever i en forskruet verden, hvor samfundet er opdelt i fem faktioner:

Alle unge på 16 år, skal tage stilling til, hvilken af disse faktioner de ønsker at tilhøre. Det er den enkelte faktion, der bestemmer deres venner, væremåde og tilværelse, og de må intet have at gøre med deres familie og andre fra den faktion, de kommer fra. Dette valg er et valg for livet.

Dog er Tris ikke som de andre unge, hun afviger fra dette koncept, hvilket kan føre til katastrofale følger og betyder at hendes liv er i fare.


Da jeg læste bagsideteksten tænkte jeg, disse ekstremer er da bare The Hunger Games om igen og havde derfor ikke de store forventninger. Jeg blev derfor meget positivt overrasket over at blive grebet fra start af.

Tris står som 16 årig og skal være voksen og tage sine helt egne beslutninger og det er helt på egen hånd, hun har hverken venner eller familie til at støtte sig. Hun skal som person være stærk, da hun er opvokset hos puritanerne - de uselviske og derfor ikke er bekendt med at det er i orden at tro på sig selv og være god til noget.

Da Tris står og skal vælge mellem de 5 forskellige faktioner, bliver jeg faktisk overrasket over hendes valg. Derefter ser man sider og evner hos Tris ikke engang hun selv vidste hun havde eller besad. I forhold til hendes alder er hun en meget stærk og handlekraftig pige. Det er en rigtig god måde denne udvikling er skiltret på, da Veronica samtidig formår at få den der generte og lidt forvirret teenager ind i Tris. Så hun på trods af sine værdier og væremåde alligevel samtidig er, som alle andre piger på 16 år.

Måden hvornår denne verden er blevet og hvordan den kan være blevet på denne måde, synes jeg er skiltret på en troværdig måde, så man godt kan få fornemmelsen af at de helt forkerte personer, kan træffe nogle meget forkerte valg, så det kan blive en så ekstrem verden. Samtidig er man dog ikke i tvivl om at det er et skræksenarie der er opstillet og verden vil aldrig komme til at se sådan ud, men synes det er en god baggrund der er brugt som hovedskellet for denne fortælling.

Jeg ser meget frem til de næste i serien, de skal bestemt læses.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Skriv gerne en hilsen, er dejligt at vide nogle lige kigger ind :)

Related Posts with Thumbnails